Dvs., at du blander dem med f.eks. vand, så de kan suge væske til sig. Hvis fibrene ikke er blandet op, kan de virke lige modsat, når du spiser dem, da de suger væske fra tarmen. Hvis der ikke er der tarmvæske, kan fibrene forårsage netop forstoppelse. Start desuden langsomt op og væn din tarm til at få flere fibre, øg dosis i det tempo og det omfang din krop befinder sig godt med. Det er meget vigtigt at du drikker rigeligt med vand.
Et produkt jeg selv ynder at bruge, er Glucomannan Complex fra Naturdrogeriet. Den smager lidt af hindbær og er nem at drikke.
Den er nem at gå til også for børn. Den kan blandes i lidt juice eller saft hvis det ønskes.
5: Spis flere kulhydrater
Hvis ikke du lider af SIBO eller har diabetes, kan det anbefales, at du øger din mængde af kulhydrater.
Når kulhydrater kommer ned i tarmen, bliver de fermenteret af microfloraen i tarmen.
For få kulhydrater over for lang tid nedregulerer thyorid hormonerne og sløver tarmbevægelserne. Mange problemer med helbredet er linket til binyrerne og en lang periode hvor kroppen tvinges til at lave sin energi fra få kulhydrater kan være med til at dysregulere hormonerne. Tilstanden hedder ketosis og er ikke i sig selv dårlig, men det skal bare ikke være en tilstand kroppen er i altid og slet ikke hvis du har problemer med dine binyrer. Det slider for hårdt på dem.
Mængden af kulhydrat som passer til dig, afhænger af, hvor fysisk aktivt dit arbejde er, hvor meget motion du dyrker mm. Med andre ord er mængden individuel. Ved forstoppelse er der som regel en tolerencetærskel mellem 75 og 150 gram pr. dag. Prøv dig frem.
Ketosis, hvor du indtager under 50 g/dag kan være fint og sundhedsfremmende i en periode, men tåles bedst af folk, som ikke lider af forstoppelse. Men mærk efter, hvad der virker for dig.
6: Spis flere probiotiske bakterier
Der kommer flere og flere studier, som peger på, at vi skal spise gode bakterier for at forøge mængden af gode tarmbakterier i vores tarme.
Vi har hidtil troet, at probiotiske bakterier kun var med til at udkonkurrere de dysbiotiske tarmbakterier ved at forøge mængden af gode tarmbakterier og på den måde holde de mindre god i skak.
Nyere studer peger i retningen af, at gode tarmbakterier i højere grad er med til at reducere inflammation ikke bare i tarmen, men i hele kroppen. Tarmbakterier interagerer med vores immunsystem og hjælper det til at reagere mere hensigtsmæssigt i forhold til de moderne stimuli. Der er altså flere fordele ved at spise probiotika hver dag.
Hvilken form du vælger, er op til dig. Jeg kan anbefale, at få det fra så mange kilder som muligt. Som tilskud, fermenterede grøntsager eller fermenteret yoghurt hvis det tåles.
7: Spis svesker
For nogle mennesker virker det at spise svesker.
Et studie har vist, at 70% følte, at de blev hjulpet af svesker.
Altså ikke alle, men prøv dig frem.
Jeg vil anbefale 3-8 svesker om dagen i den periode, du prøver det af. Prøv det i en uge og se om det gør en forskel for dig.
8: Spis mere salt
Hvis du ikke har problemer med dit blodtryk, kan det være en ide at tilsætte lidt mere salt til din mad.
Vi er en levende organisme og vi er afhængige af vores elektrolytter, for at vores elektriske respons i kroppen virker. Hvis vi mangler salt, flyder elektriciteten i kroppen ikke ordentligt.
Vi skal have mellem 3000 mg og 7000 mg pr dag. 1 1/2 tsk – 3 tsk. Alt efter hvor meget du sveder.
Salt er vigtigt for vores elektrolytbalance OG vores binyrer og hormonproduktion.
Det skal ikke være almindeligt bordsalt, men himalaya salt eller sea salt som du skal tilsætte din mad, da de indeholder vigtige mineraler og sporstoffer, som kroppen har brug for.
Vær opmærksom på, at meget mad er tilsat salt, så det gælder kun, hvis du ikke spiser mad, som er forarbejdet.
Som med alt andet, så kan overdrivelse være værre end slet ikke at gøre noget, så gå varsomt frem.
Prøv ikke alle punkter af i den samme uge, men gå strategisk frem med et´ punkt om ugen og find ud af, om noget hjælper dig bedre end andet.
En kombination af flere kan være hensigtsmæssig. Brug tiden og find en løsning som hjælper dig i det lange løb.
Du kan også booke en tid til en konsultation ved mig og få hurtig hjælp og rådgivning.