Forstoppelse – hård mave

Forstoppelse er en meget almindelig lidelse som mange har – men ikke så mange snakker højt om.

Hvis du er forstoppet kan du opleve symptomer som mavesmerter, hovedpine, migræne, dårlig ånde eller influenza lignende symptomer.

Heldigvis kan en behandling med Colon Hydro Terapi hurtigt og enkelt være med til at afhjælpe din træge fordøjelse og forebygge at det opstår igen. Behandlingen er sikker, hygiejnisk, lugtfri og uden brug af afhængighedsskabene afføringsmidler. – læs mere om en Colon Hydro behandling.

Jeg giver dig vejledning i hvordan du fremadrettet kan undgå at komme i samme situation igen. Hos mig er der du i centrum og jeg afsætter tid til at forstå dine symptomer og mulige årsager til dine fordøjelsesproblemer.

Hvad er årsagen til hård mave?

Når tyktarmens bevægelser hæmmes kan det resulterer i hård mave. Funktionen i din tyktarm hæmmes hvis du ikke er opmærksom på at spise en fiberholdig kost, drikker for lidt væske – vand eller dyrker for lidt motion.

Hvis du holder dig selvom du føler træng til at besøge toilettet, så kan det også være med til at skabe forstoppelse. Det ses bla.hyppigt ved børn og teenagere.

Herunder kan du læse mere om hvad forstoppelse er.

Det ideelle afføringsmønster er karakteriseret ved 1-3 tarmtømninger pr dag, men samtidig skal din afføring også i konsistens være en 4 eller 5ér på det der kaldes en Bristol Stool Chart.

Der er altså 2 vigtige indikatorer i forhold til om du er forstoppet, hvor tit du er på toilettet og hvilken konsistens din afføring har. Hvis du har problemer inden for 1 af felterne kan det være du lider af forstoppelse.

Hvad angår hyppighed er bedst at du har afføring 1 -2 gange om dagen. Hvis det kun sker hver anden dag er passagen igennem din tarm lidt for langsom.

Det er også vigtigt at se på konsistensen af din afføring, den skal ikke være som små hårde knolde, men heller ikke så blød så den ingen konsistens har. Det skal ikke føles vanskeligt at komme af med og konsistensen skal være blød, men stadig formet som en pølse. Der er mange variationer fra mild forstoppelse til de mere alvorlige typer.

Hvis du enten har en for langsom transittid, eller konsistensen ikke er tilfredsstillende kan du finde gavnlige råd her.

1: Fjern typer af mad som kan være med til at forværre en forstoppelse.

De mest almindelige skurke er: hvede – gluten generelt, kornprodukter og mælkeprodukter.

2: Tilsæt mere fedt til din kost

De gode essentielle fedstoffer: fiskeolie, kokosolie, olivenolie, hørfrøolie, advokado olie. De skal være økologiske og koldtpressede og helst tilsættes kolde til din mad, da opvarmning kan skade dem.

Fedt bruges ikke kun til at forbedre vores fordøjelse, men har en gavnlig virkning for vores hormoner, cellevægge og indre organers funktion.

Der er to grunde til at mere fedt kan afhjælpe forstoppelse. Den ene er at noget af fedtet passerer ned til tyktarmen og fremskynder tømningsreflekserne. Den anden er at det provokerer til en højere udtømnings frekvens af galde som også stimulerer tarmens tømningsreflekser.

Prøv at tilsætte mere olie til din mad i en uge og se om der ikke sker forbedringer.

3: Spis flere fermenterede grøntsager

Fermenterede grøntsager ændrer din bakterieflora i tarmen ved at tilbyde de gode bakterier mad. Nogle af de fermenterede substanser som tarmbakterierne kan lide er polyoler, oligosaccarider, pectin samt andre ikke absorberede kulhydrater og proteiner. Gode kilder kunne være:
Løg, hvidløg, champignon, bær, broccoli, gulerødder, blomkål, pærer og æbler.

Ved at spise flere fermenterede grøntsager sørger du for at de gode tarmbakterier har rigeligt at spise – du kan samtidig gøre god gavn ved at tilsætte et probiotica produkt.

Jeg anbefaler NDS probiolax, som har mange af de bakterier stammer som laver mælkesyrer i tarmen. Det er med til at sikre et bedre flow i tarmen.

1 tsk NDS pulver tilsættes en halv kop lunken vand + evt en spsk plantemælk.  Du lader det hvile i min 15 min – gerne længere hvis det passer bedre med din tid.
Drikkes på TOM mave, da det giver den største mulighed for at de når ned hvor de gør størst gavn. De passerer nemlig mavesækken hurtigst når den er tom.

4: Spis flere fibre.

Fibre er vigtige, men det kan være nødvendigt at udvise påpasselighed med hvor meget du indtager hvis du lider af irritabel tarm. Fibre nærer vores tarm og binder blandt andet brugte østrogener og kolesterol til sig og transporterer dem ud i toilettet.

Derfor er det for de fleste rigtig godt at spise masser af grønsager, fuldkorn og loppefrøskaller mm. Men der er undtagelser fra reglen, og der findes mennesker, der netop i en periode kan have bedst af ikke at spise fibre. Specielt hvis du lider SIBO, eller irritabel tarm i det hele taget, så skal du lytte til hvad din krop fortæller dig.

Når du starter op med at spise fibre som f.eks HUSK er det vigtigt at du slagger dem op før du spiser dem.

Dvs at du blander dem ned i f.eks vand, så de kan suge væske til sig. Hvis fibrene ikke er slaggede op kan de virke lige modsat når du spiser dem, da de suger væske fra tarmen og kan skabe hårde knolde hvis ikke er der tarmvæske nok til at slagge dem op i tarmen. Start desuden langsom op og væn din tarm til at få flere fibre, øg dosis i det tempo og det omfang din krop befinder sig godt med. Det er meget vigtigt at du drikker rigeligt med vand.

Et produkt jeg selv ynder at bruge er Glucomannan Complex fra Naturdrogeriet. Den smager lidt af hindbær og er nem at drikke.
Den slagger op på få sekunder og er nem at gå til også for børn. Den kan blandes i lidt juice eller saft hvis det ønskes.

5: Spis flere kulhydrater

Hvis ikke du lider af SIBO eller har diabetes kan det anbefales at du øger din mængde af kulhydrater.

Når kulhydrater kommer ned i tarmen bliver de fermenteret af microfloraen i tarmen.

For få kulhydrater over for lang tid nedregulerer thyorid hormonerne og sløver tarmbevægelserne. Mange problemer med helbredet er linket til binyrerne og en lang periode hvor kroppen tvinges til at lave sin energi fra få kulhydrater kan være med til at dysregulerer hormonerne. Ketosis er ikke i sig selv dårligt, men det skal bare ikke være en tilstand kroppen er i altid og slet ikke hvis du har problemer med dine binyrer. Det slider for hård på dem.

Mængden af kulhydrat som passer til dig, afhænger af hvor fysisk aktivt dit arbejde er, hvor meget motion du dyrker mm. Med andre ord, er mængden individuel. Ved forstoppelse er der som regel en tolerencetærskel mellem 75 og 150 gram pr dag. Prøv dig frem.

Ketosis hvor du indtager under 50 pr dag kan være fint og sundhedsfremmende i en periode, men tåles bedst af folk som ikke lider af forstoppelse. Men mærk efter hvad der virker for dig.

6: Spis flere probiotiske bakterier

Der kommer flere og flere studier frem som peger på at vi skal spise gode tarmbakterier for at forøge mængden af gode tarmbakterier i vores tarme.

Vi har hidtil troet at probiotiske bakterier kun var med til at udkonkurrerer de dysbiotiske tarmbakterier ved at forøge mængden af gode tarmbakterier og på den måde holde de mindre god i skak.

Nyere studer peger i retningen af at gode tarmbakterier i højere grad er med til at reducerer inflammation ikke bare i tarmen, men i hele kroppen. Tarmbakterier interagerer med vores immunsystem og hjælper det til at reagerer mere hensigtsmæssigt i forhold til de moderne stimuli. Der er altså flere fordele ved at spise probiotica hver dag.

Hvilken form du vælger er op til dig. Jeg kan anbefale at få det fra så mange kilder som muligt. Som tilskud, fermentered grøntsager eller fermenteret yoghurt hvis det tåles.

7: Spis svesker

For nogle mennesker virker det at spise svesker.
Et studie har vist at 70% følte at de blev hjulpet af svesker.
Det er som sagt ikke alle som har gavn af svesker, men prøv dig frem.

Jeg vil anbefale 3-8 svesker om dagen i den periode du prøver det af. Prøv det i en uge og se om det gør en forskel for dig.

8: Spis mere salt

Hvis du ikke har problemer med dit blodtryk, kan det være en ide at tilsætte lidt mere salt til din mad.

Vi er en levende organisme og vi er afhængige af vores elektrolytter for at vores elektriske respons i kroppen virker. Hvis vi mangler salt flyder elektriciteten ikke kroppen ikke ordentligt.

Vi skal have mellem 3000 mg og 7000 mg pr dag. 1 1/2 tsk – 3 tsk. Alt efter hvor meget du sveder.

Salt er vigitg for vores elektrolytbalance, vores binyrer og vores hormonproduktion.

Det er ikke almindeligt bordsalt, men himalya salt eller sea salt som du skal tilsætte din mad, da de indeholder vigtige mineraler og sporstoffer som kroppen har brug for.

Være opmærksom på at meget mad er tilsat salt, så det ovenstående gælder kun hvis du ikke spiser mad som er forarbejdet.

Som med alt andet, så kan overdrivelse være værre end slet ikke at gøre noget, så gå varsomt frem.

Prøv ikke alle punkter af i den samme uge, men gå strategisk frem med et´ punkt om ugen og find ud af hvilken der hjælper dig bedst på vej.

En kombination af flere kan være hensigtsmæssig. Brug tiden og find en løsning som hjælper dig i det lange løb.

Du kan også booke en tid til en konsultation ved mig og få hurtig hjælp og rådgivning.

Se mere